pondělí 21. října 2013

Chicken Tikka Masala

Jedna z nejchutnějších indických omáček není na přípravu nijak složitá. Ke skvělému výsledku je třeba jen báječného receptu,  který přikládám. Skládá se ze dvou samostatných pokrmů, jejichž sloučením vznikne fantastická chuťová harmonie.



















Chicken Tikka

Nejprve upečeme kuřecí prsa tzv. Chicken Tikka. Takto upravené maso lze ihned konzumovat nebo ho doplnit omáčkou. Záleží jen na našich preferencích…


Příprava pro čtyři osoby

Ingredience:

½ lžíce            Mleté sladké papriky
1 lžička           Mletého chilli
2 lžičky           Garam masaly
¼ lžičky          Tandoori směsi
1 ½ lžic           Citrónového džusu
4ks                  Nasekaných stroužků česneku
5 cm                Nasekaného zázvoru
1 hrst               Nasekaných čerstvých listů koriandru
100ml              Bílého jogurtu
500g                Kuřecích prsou bez kosti


Postup:

  
Abychom kuře správně upekli, je třeba připravit voňavou marinádu, do které na kostičky pokrájené maso přibližně na 15 minut naložíme. V míse promícháme veškeré ingredience, dobře rozmixujeme a osolíme. Nakonec maso pečlivě obalíme směsí a vložíme do lednice. Troubu předehřejeme na 200ºC a kuře do zlatova propečeme, pečení potrvá zhruba 20 minut.



Chicken Tikka Masala

Ingredience:

1 lžíce              Oleje
1ks                   Cibule
2ks                   Semínek/lusků kardamonu
2ks                   Nasekaného stroužku česneku
400g                Nasekaných rajčat bez slupek
¼ lžičky           Mleté skořice
1 lžíce              Garam masaly
½ lžičky           Mletého chilli
1 lžička            Hnědého cukru
300ml              Smetany (tučné)
1 lžíce              Mletých loupaných mandlí
1 lžíce              Nasekaných čerstvých listů koriandru
1 množství       Chicken Tikka


Postup:


Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli s kardamonem. Po zesklovatění cibulky, přidáme česnek a necháme ho jednu minutu opékat. Posléze vmícháme rajčata. Vše vaříme do té doby, než se směs začne měnit v hladkou pastu, kterou dochutíme skořicí,  garam masalou,  chilli a cukrem. Okořeněnou směs necháme probublat, teprve pak vmícháme smetanu, mandle a nakonec i pečené kuřecí maso. Naposledy vše 5 minut povaříme. Ozdobíme čerstvými listy koriandru a podáváme s rýží či moučnými plackami roti, dle libosti a chuti!

Žádné komentáře:

Okomentovat