Tento indický pokrm polévkové konzistence je oblíben
v severní části Indie, kde se servíruje společně s rýží, čapatí a
zeleninovou směsí zvanou sabdží.
Příprava pro tři osoby
Ingredience:
1 šálek Hnědé čočky (lze
použít červenou, žlutou, černou)
3 šálky Vody
2 ks Rajčat zbavených slupek
1 malá Cibulka
1 lžíce Oleje
1 lžička Semínek římského kmínu
1 lžička Mletého zázvoru (pokud nemáme rádi čerstvý)
½ lžičky Mleté kurkumy
špetka Sušené chilli papričky
1 hrst Nasekaného čerstvé koriandru
Sůl
Pepř
3 šálky Vody
2 ks Rajčat zbavených slupek
1 malá Cibulka
1 lžíce Oleje
1 lžička Semínek římského kmínu
1 lžička Mletého zázvoru (pokud nemáme rádi čerstvý)
½ lžičky Mleté kurkumy
špetka Sušené chilli papričky
1 hrst Nasekaného čerstvé koriandru
Sůl
Pepř
Rozšířené ingredience:
2 listy Kari
1 kousek Čerstvého zázvoru
1 lžička Garam masaly
½ ks Vymačkané šťávy z limetky
½ ks Plechovky loupaných rajčat
1 kousek Čerstvého zázvoru
1 lžička Garam masaly
½ ks Vymačkané šťávy z limetky
½ ks Plechovky loupaných rajčat
Postup:
V rendlíku rozpálíme olej a na mírném ohni prohřejeme
semínka římského kmínu (koření tak lépe uvolní své aroma). Po chvilce přidáme
cibulku a nakrájený zázvor, osmažíme je do zesklovatění. Vsypeme propláchnutou čočku
a též jí v rendlíku lehce opražíme. Následně přilijeme 3 šálky horké osolené
vody, do které vložíme celé kari listy a povaříme do změknutí cca 20-30min.
Nakonec vmícháme zbylé koření (kurkumu, mletý zázvor, chilli, pepř, garam
masalu), nasekaná rajčata a důkladně prohřejeme. V závěru přidáme posekané listy čerstvého koriandru a pár kapek limetkové šťávy.
Pokud se nám bude zdát dhal příliš hustý, přidáme vodu a naopak pokud bude málo hustý, vodu na prudkém ohni vyvaříme. Receptů na Dhal existuje celá řada, třebaže je tento mnou nepatrně modifikovaný, i tak je velice lahodný. Ať vám recept poslouží jako vodítko, podle kterého objevíte vlastní postup, jež Vašim chuťovým pohárku padne jako ulitý.
Žádné komentáře:
Okomentovat