čtvrtek 3. října 2013

Dhal

Tento indický pokrm polévkové konzistence je oblíben v severní části Indie, kde se servíruje společně s rýží, čapatí a zeleninovou směsí zvanou sabdží.





















Příprava pro tři osoby

Ingredience:

1 šálek                    Hnědé čočky (lze použít červenou, žlutou, černou)
3 šálky                     Vody
2 ks                         Rajčat zbavených slupek 
1 malá                     Cibulka
1 lžíce                      Oleje
1 lžička                    Semínek římského kmínu
1 lžička                    Mletého zázvoru (pokud nemáme rádi čerstvý)
½ lžičky                   Mleté kurkumy
špetka                     Sušené chilli papričky
1 hrst                        Nasekaného čerstvé koriandru
                                 Sůl
                                 Pepř



Rozšířené ingredience:


2 listy                      Kari
1 kousek                Čerstvého zázvoru
1 lžička                   Garam masaly                 
½ ks                        Vymačkané šťávy z limetky
½ ks                        Plechovky loupaných rajčat



Postup:


V rendlíku rozpálíme olej a na mírném ohni prohřejeme semínka římského kmínu (koření tak lépe uvolní své aroma). Po chvilce přidáme cibulku a nakrájený zázvor, osmažíme je do zesklovatění. Vsypeme propláchnutou čočku a též jí v rendlíku lehce opražíme. Následně přilijeme 3 šálky horké osolené vody, do které vložíme celé kari listy a povaříme do změknutí cca 20-30min. Nakonec vmícháme zbylé koření (kurkumu, mletý zázvor, chilli, pepř, garam masalu), nasekaná rajčata a důkladně prohřejeme. V závěru přidáme posekané listy čerstvého koriandru a pár kapek limetkové šťávy. 

Pokud se nám bude zdát dhal příliš hustý, přidáme vodu a naopak pokud bude málo hustý, vodu na prudkém ohni vyvaříme. Receptů na Dhal existuje celá řada, třebaže je tento mnou nepatrně modifikovaný, i tak je velice lahodný. Ať vám recept poslouží jako vodítko, podle kterého objevíte vlastní postup, jež Vašim chuťovým pohárku padne jako ulitý. 

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat