pondělí 30. září 2013

Jeep Adventure


Třebaže se jízda jeepem pokládá za komfortní způsob přepravy, v Indii tomu tak rozhodně není. 


Silnice do Rampuru

Silnice do Rampuru
Podobně jako ve většině případů, i u tohoto dopravního prostředku, platí fakt, že v indické velmoci věci chodí a běží v jiném čase a patrně i v jiné realitě, která se řídí vlastními přírodními i fyzikálními zákony. A tak se pocitově ocitáme na místě, do kterého jsme se museli, jako návštěvníci z budoucnosti, omylem přenést. 

Pokud se v horských údolích rozhodnete pro přesun z místa na místo pronajatým jeepem, určitě si oddychnete. Můžete zapomenout na nekonečné řešení místní autobusové dopravu, jež představuje o něco pomalejší, ale celkem spolehlivý způsob dopravy. 



Jestli se dobrovolně vzdáte tohoto hromadného cestovatelského zážitku, rozhodně ho brzy nahradí řada dalších. Přesto, že autobus doputuje, z našeho pohledu, i do zdánlivě nemožných lokalit, pravděpodobně Vás připraví např. o noční ukázku sjízdnosti silnice bez svodidlového zabezpečení, z níž za denního světla shlídnete několik desítek metrů pod Vámi či o přátelskou výpůjčku vozidla, za jehož volantem můžete poškádlit Vaše řidičské schopnosti nuceně přeorientované na levou stranu. Teprve vděky této zkušenosti totiž dokážete ocenit zkušenosti Vašeho řidiče, který se přes nekonečné rozptylování (kouření cigaret, telefonování a pokřikování na kamaráda z okénka za jízdy) jeví jako velice schopný šofér.


Silnice z Manali do Spiti

Ihned po příletu do Indie budete fascinování stranou, po které se řídí indický automobilový provoz, tedy levou stranou. Ale jakmile si uvědomíte, že ještě do nedávna spadala Indie do kategorie britských kolonií, už Vás tato skutečnost (většinou) nezaskočí. O to více se začnete soustředit na prapodivné řidičské praktiky, jež Vám začnou být den ode dne jasnější. Patří mezi ně neutišitelné používání klaksonu, záhadné šetření světel v noci či bezhlavá ignorace světelné signalizace.   

A pakliže překonáte i tyto prapodivné řidičské návyky, už si zbývá zvyknout jen na podobu silnic, jež se s vyšší nadmořskou výškou stávají čím dál dramatičtější, až se nakonec přistihnete s myšlenkou, jestlipak jede automobil stále po silnici nebo se z ní už kutálí někam dolů…

Jízda jeepem napříč kopcovitým indickým severem je andrenalinovým zážitkem, jež Vám nezapomenutelně okoření již tak ostrou dávku asijského cestovatelského sousta!


Spiti Valley


Spiti Valley

Žádné komentáře:

Okomentovat