neděle 29. září 2013

Himachal Pradesh





















Zalesněná, exotická i méně exotická, skalnatá a nehostinná avšak vždy rozvlněná pyšná krajina tyčící se až do nebes, takový je kraj ležící u nohou Himalájského pohoří nazývaného Himachal Pradesh.

Himachal Pradesh leží v severním cípu Indie. Přesto, že na mapě vzhlíží jako zanedbatelný kout jinak nekonečně se rozpínající země, není tomu tak. Tento stát Vás doslova očaruje téměř panenskou přírodou s původními obyvateli, kteří ctí své obyčeje. Je to místo, kde se snoubí hinduistické tradice s budhistickými více než kdekoli jinde. Místí lidé přivítají každého cizince se stejnou pečlivostí a pohostinností jako tibetského vůdce, samotného Dalajlámu, který našel útočiště ve městě Dharamsale.


Shimla

Hlavním městem tohoto zeleného království je Shimla. V historii byla Shimla vyhledávanou rekreační destinací britského království, proto se město dodnes vychloubá některými atypickými architektonickými skvosty, které vyčnívají z jinak skromného a chaotického městského urbanismu. Celé město se line mezi jednotlivými kopci jako had mezi borůvčím. Na chvíli se Vám schová, ale po chvilce se objeví o kousek dále, město doslova vlní Vaším zrakem. Proto je Shimla kouzelným a oblíbeným místem i mezi indickými turisty.

I přesto, že Himachal Pradesh zabírá jen malé území, dostupnost mezi jednotlivými územími komplikuje houževnatý terén. Tudíž je skoro nezbytné cestovat se zkušeným průvodcem, jež Vás nasměřuje do míst, která během časově omezeného pobytu stihnete navštívit.

Mezi nejkrásnější teritoria patří Sangla Valley, Kullu Valley, Spiti Valley, Pin Valley a mnoho dalších. 


Kullu Valley

Žádné komentáře:

Okomentovat