pátek 11. října 2013

Ostré pualo

Pualo neboli také biryani je oblíbený indický pokrm z rýže. Existuje nespočet receptů, variací a způsobů, jak tento chod připravit. S kombinací ingrediencí, které přikládám, jsem se nesetkala na tabuli v restauracích, ale tímto rafinovaným chodem mě osobně pohostil můj indický přítel.  





















Příprava pro dvě osoby

Ingredience:

1 hrneček              Basmati rýže
1 ks                        Mrkve
2 ks                        Rajčat (nejlépe bez slupek)
1 lžíce                    Oleje
1 lžička                  Mletého zázvoru (1-2cm čerstvého)
1 lžička                  Kurkumy
½ ks                       Hvězdičky badyánu
3 ks                        Hřebíčku
                               Špetka sušené chilli papričky
                               Hrst koriandrových listů
                               Sůl


Postup:


Nejprve v rendlíku rozpálíme lžíci oleje. Do oleje vsypeme (v hmoždíři rozdrcený) hřebiček, badyán, kurkumu a zázvor. Koření necháme prohřát a postupně k němu přidáme mrkev, rajčata a rýži. Jakmile se vše opeče, vlijeme do rendlíku vodu (dvojnásobek množství než rýže, tz. na 1 hrneček rýže je potřeba 2-2 ½ hrnečku vody). Osolíme a uvaříme do měkka. Těsně před uvařením přimícháme chilli a koriandrové lístky.   

Podáváme s hustým jogurtem, jenž zjemní ostrou chuť puala. 

Žádné komentáře:

Okomentovat